Δέκα παράξενα facts που δεν γνώριζες για τον Stanley Kubrick

Δέκα παράξενα facts που δεν γνώριζες για τον Stanley Kubrick

Γέννημα θρέμμα Νεοϋορκέζος, από Εβραίους μετανάστες γονείς, ο Kubrick αποφασίζει να μπει πίσω από το φακό στην τρυφερή ηλικία των 17, ξεκινώντας να τραβάει φωτογραφίες, στην αρχή σε σχολικές εκδηλώσεις και έπειτα ως εργαζόμενος βοηθός φωτογράφου. Από όταν τελείωσε το σχολείο και έπειτα από παρότρυνση του φίλου του Alexander Singer, άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, χωρίς να παρακολουθήσει μαθήματα σε κάποιο ανάλογο πανεπιστήμιο.

Tο 1946 «πιάνει» την πρώτη του «επαγγελματική» απασχόληση στο περιοδικό Look ως full time φωτογράφος. Λίγα χρόνια αργότερα και «μπαίνοντας» στα ένδοξα 50’s, ο Kubrick γυρίζει την πρώτη του μικρού μήκους, «Day of the Fight», ένα ντοκιμαντέρ για τον boxer Walter Cartier. Αυτή ήταν και η αφορμή να παρατήσει τη φωτογραφία και να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην έβδομη τέχνη. Τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία!

Άφησε την τελευταία του πνοή το 1999 σε ηλικία 70 ετών, κληροδοτώντας μας μία τεράστια κινηματογραφική παρακαταθήκη με 16 μεγάλου μήκους ταινίες και αλλάζοντας για πάντα το «μεγάλο πανί». Παρακάτω ακολουθούν μερικά facts, τα οποία σίγουρα δεν γνώριζες για εκείνον. 


1. Παρότι είχε προταθεί για Oscar ουκ ολίγες φορές ( Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, Barry Lyndon) δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία από αυτές. Οι ταινίες του ωστόσο απέσπασαν αρκετά χρυσα αγαλματίδια, σε άλλες κατηγορίες.  

2. Θεωρούσε πως η ταινία του Francis Ford Coppola «Ο Νονός», είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. 

3. Κάποια στιγμή σκεφτόταν να γυρίσει την ταινία «Τεχνητή Νοημοσύνη». Πέρασαν πολλά χρόνια για να την προτείνει τελικά στον φίλο του Spielberg, στον οποίο θεωρούσε πως ταίριαζε καλύτερα. Ο τελευταίος, έχοντας υποσχεθεί στον Kubrick πως θα την κάνει, απέρριψε τις προτάσεις για τις πρώτες ταινίες του «Harry Potter» για να καταπιαστεί με τη συγκεκριμένη παραμένοντας πιστός» στην υπόσχεση που είχε δώσει στον φίλο του.

4. Η ταινία «Eyes wide shut» πήρε 15 μήνες να ολοκληρωθεί. Δεν φαίνεται καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς πως ο Kubrick έβαλε τον Tom Cruise να περάσει μέσα από την ίδια πόρτα 97 φορές μέχρι να πετύχει την λήψη που οραματιζόταν!

5. Αγαπούσε πολύ τις γάτες. Τόσο πολύ που είχε υιοθετήσει 16!

6. Έξι μέρες αφότου ολοκλήρωσε το «Eyes wide shut» έφυγε από καρδιακή ανακοπή. 

7. Ο Danny Lloyd, ο μικρούλης που υποδυόταν στον Danny Torance στην ταινία «The Shining», δεν γνώριζε πως γύριζαν μία ταινία τρόμου. Ο ίδιος ο Kubrick είχε φροντίσει ο -τότε- εξάχρονος να μην το μάθει, τουλάχιστον όχι μέχρι την προβολή, για να τον προστατεύσει όσο καλύτερα μπορεί. 

8. Όσο γυριζόταν η ταινία «Spartacus», ο Russell Metty παραπονιόταν στον Kubrick πως δεν τον αφήνει να έχει κανέναν δημιουργικό έλεγχος πάνω στην ταινία και για αυτό ήθελε να βγάλει το όνομά του από τα credits. Ωστόσο, το όνομά του παρέμεινε, χαρίζοντάς του εκείνη τη χρονιά το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας. 

9. Ο πρώτος του γάμος ήταν στα 19 του, με την κοπέλα που είχε σχέση στο σχολείο, την Toba Metz. Έζησαν μαζί τρία χρόνια. 

10. Στην ταινία «One-Eyed Jack», στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Marlon Brando, αρχικά το ρόλο του σκηνοθέτη τον είχε ο Kubrick. Παρότι ο τελευταίος είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Paramount, ο Brando αποφάσισε να τον απολύσει λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ